Rca pierdut. Ce facem daca pierdem RCA-ul?

Calculeaza rca-ul

Lipsa unui RCA sau un RCA expirat poate atrage dupa sine amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 de lei, precum si retinerea certificatului de inmatriculare a masinii. Daca nu vrei sa ajungi in aceasta situatie, este necesar sa detii o polita obligatorie pentru masina care sa fie valabila.
Mai exista si posibilitatea ca un sofer sa isi piarda RCA-ul, caz in care acesta nu mai are acoperire si de asemenea poate fi sanctionat de politia rutiera. Ce e de facut intr-o astfel de situatie?
Soferul nu va trebui sa incheie din nou polita, asa cum ar putea crede unele persoane la prima vedere. Practic, atat timp cat polita era inca valabila si asigurarea s-a platit pentru o anumita perioada de timp (6 luni sau un an), nu este nevoie sa se incheie o alta asigurare.
Soferul trebuie sa se adreseze direct companiei de asigurari la care si-a incheiat RCA-ul, iar aceasta va elibera un duplicat, pe care se va specifica acest lucru. Duplicatul politei RCA este la fel de legal ca si polita originala, astfel ca un conducator auto nu trebuie sa isi faca probleme.
Inainte de a solicita insa un duplicat, este necesar ca soferul sa urmeze cativa pasi. Mai intai el trebuie sa anunte asiguratorul de faptul ca a pierdut RCA-ul, fie prin intermediul unui formular online, atunci cand exista, sau daca nu, va trebui sa mearga personal la un sediu al companiei de asigurari. Apoi, va trebui sa dea un anunt la ziar prin care sa declare pierduta asigurarea auto obligatorie.
In momentul in care este solicitat un duplicat al politei RCA, conducatorul auto trebuie sa aiba o copie a anuntului din ziar, chitanta de plata a acestuia, certificatul de inmatriculare al masinii si actul de identitate.
De cele mai multe ori, companiile de asigurari cer ca soferii sa completeze si o cerere prin care sa se solicite duplicatul. Copia primita ulterior are aceleasi proprietati ca si originalul si va expira la data la care se incheia si RCA-ul original.
Este necesara eliberarea unui duplicat, in caz contrar, politistul poate aplica amenzi. Soferii nu trebuie sa se bazeze pe faptul ca apar in baza de date CEDAM, deoarece este posibil sa existe erori in sistem, iar existenta RCA-ului nu va putea fi dovedita.