Cartea verde isi schimba culoarea dar naravul baCartea verde isi schimba culoarea dar naravul ba Chiar daca anul 2020 nu seamana cu vreunul de care sa ne amintim asta nu inseamna ca noi romanii nu suntem calatori, ca atare ne intreseaza “cartea verde”, sau unda verde calatoriilor in strainatate. Acest text isi propune sa aduca claritate soferilor in privinta schimbarilor din aceasta vara legata de documentul carte verde sau asigurarea obligatorie de calatorie in strainatate.
Tuturor ni s-a intiparit denumirea de cartea verde, corect?De ce se numeste carte verde?Pentru ca era tiparita asigurarea pe o bucata de hartie verde, care practic ne dadea unda verde calatoriilor in strainatate.
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ne-am supus regulilor comunitare, cu alte cuvinte cartea verde a devenit valabila in toata tarile uniunii si e musai emisa o data cu asigurarea rca care este valabila pe teritoriul national. Destul de multi asiguratori insa extindeau acesta asigurare si catre alte tari, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Macedonia unde romanii calatoresc dar care nu sunt in Uniune. Aceste tari sunt si acum puse intr-un chenar in asigurare, ceea ce inseamna doar ca nu sunt parte din Uniune, nu ca nu am avea acces. Tara in care nu este asigurat vehiculul si automat nu este permisa intrarea sunt barate cu un X , deci daca nu sunt barate tarile accesul este posibil.
Daca pentru calatoria in Uniune la granita nu mai suntem intrebati de asigurare, nu acelasi lucru este valabil si in tarile non Ue. Acolo trebuie sa prezentam asigurarea in format fizic.
Asadar ce s-a schimbat din vara anului 2020? Asigurarea internationala de calatorie nu mai este verde ci este alba. Gata cu cartea verde, dar pastram unda verde calatorie. Cartea verde devine alba deci este printata polita pe o hartie A4 normala.
Ar putea fi probleme la intrarea in aceste tari?Rspunsul este nu, pentru ca au fost instiintate de autoritatile romane de aceasta schimbare.
Puteti citi informatia oficiala aici https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020/

Dum bun!Asigurari AllianzAsigurari Asirom
Asigurari CityAsigurari Euroins
Asigurari GeneraliAsigurari Grawe
Asigurari OmniasigAsigurari Groupama
Rcaieftin.ro © 2006 - 2024